luni, 20 iunie 2011

Istoria se repeta

Istoria se repetă


Cu 174 de voturi favorabile, 110 împotrivă şi trei abţineri, deputaţii au adoptat proiectul de lege privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin. O fi bine, o fi rău că primarii vor fi aleşi din primul tur, Dumnezeu ştie. Pentru mine, care locuiesc în Sectorul 5 al Capitalei, nu are nicio importanţă. Marian Vanghelie, care este, tot va câştiga alegerile, fie ele din primul tur sau din al douăzecilea, dacă s-ar ajunge până acolo. Aşa că, nicio şansă! Va fi primarul meu, cât voi mai avea eu de trăit.
Deputatul liberal Victor Paul Dobre este, însă, mai categoric şi mai informat decât mine. „Acest proiect de lege este o eroare, reprezintă încă o îndepărtare de la valorile democratice şi o delegitimare a celor aleşi pentru funcţiile de primar", declara acesta, adăugând că primarul reprezintă cea mai importantă autoritate pentru cetăţeni. Cu asta sunt de acord. De aceea chiar urmăream, în urmă cu vreo câţiva ani, activitatea Federaţiei Autorităţilor Locale din România. Ba chiar am scis câte ceva despre asta, pe vremea când eram redactor şef la o publicaţie săptămânală.
Amintindu-mi de acea perioadă, am frunzărit puţin colecţia şi m-am oprit asupra discursului rostit de preşedintele de atunci al României, domnul Ion Iliescu, la Adunarea Generală a Federaţiei Autorităţilor Locale din România, din 11 februarie 2004. "Fenomenul corupţiei a afectat România de-a lungul ultimilor 150 de ani, deoarece, deşi ţara noastră a avut creşteri economice peste media europeană, avuţia s-a scurs pe căi ilegale. Aceste mentalităţi parazitare, aceste rente de bani publici au afectat România în toată istoria sa modernă prin cheltuieli inutile, consum neproductiv, parazitar. Aşa a ajuns România să se confrunte cu sărăcia structurală. Literatura română este plină de domnişori care-şi petreceau timpul în huzur şi distracţie pe la Paris şi Viena. Faliţi din aceştia avem şi astăzi printre noi şi nu trebuie să admitem cuibărirea unor asemenea mentalităţi în rândul demnitarilor noştri. Nu pot fi lăsate nesancţionate mentalităţile parazitare care duc la corupţie, îmbogăţirea pe căi ilegale prin ocolirea legii, prin folosirea reţelelor de trafic de influenţă. Făcute pe căi ocolite, fără efort şi muncă, aceste averi au o influenţă negativă asupra economiei şi asupra moralului oamenilor, pentru că pun semnul egal între cei oneşti şi cei care încalcă legea".
După ce am recitit acest fragment, aproape că m-am mai liniştit. Dacă, timp de 150 de ani, acest flagel care macină România din interior - corupţia - nu a putut fi stârpit atâta amar de vreme, la ce ne putem aştepta de la actualii guvernanţi? Fac şi ei, sărmanii, ce pot. Dezastrul economic şi moral în care a ajuns ţara este pus de actuala Putere nu pe seama guvernelor de acum 150, 100 sau 75 de ani, ci a celui care, strângându-şi catrafusele, a trecut în opoziţie. Cei incriminaţi nu se lasă mai prejos şi încearcă să arunce pisica moartă în curtea vecinului, adică în curtea vilei acestuia de la Predeal, de la Poiana Braşov, de la Sinaia, de pe litoral sau cine mai ştie de pe unde.
Asistând impasibili la aceste turnire dintre baronii locali ai partidelor de pe eşichierul politic, care se încontrează nu în spăngi, lănci sau suliţe, ci în vile, merţane, conturi în bănci şi tot felul de proprietăţi, românii de rând gândesc că vor mai trece încă 150 de ani şi urmaşii urmaşilor lor tot săraci lipiţi pământului vor fi, în timp ce progeniturile aleşilor cărora, în aceşti ultimi 20 de ani, le-a pus Dumnezeu mâna în cap vor huzuri în distracţie şi plăcere la Paris, Viena sau în alte metropole ale lumii.
E şi asta încă o dovadă că Istoria se repetă.